Waterkoker ontkalken met natuurazijn

Je waterkoker ontkalken kost niet veel tijd, maar het moet wel eens in de zoveel tijd gebeuren. Je wil geen drijvende vlokken in je thee! Wil je ontkalken met natuurazijn? Hier vind je tips!

waterkoker ontkalken

Omdat water kalk bevat, ontstaat er in jouw waterkoker na verloop van tijd kalkaanslag: een witte of gele laag op de bodem van je waterkoker en in de schenktuit. Deze kalkstukjes laten los, waardoor er stukjes kalk in je thee drijven. Dat is niet wat je wil. Bovendien is kalkaanslag ook niet goed voor je waterkoker en gaat ‘ie minder lang mee als je hem niet ontkalkt. 

Ontkalken waterkoker met natuurazijn

Natuurazijn is erg geschikt om je waterkoker mee te ontkalken. Natuurazijn zorgt ervoor dat nare geurtjes geneutraliseerd worden en natuurazijn verwijdert kalkaanslag. Bovendien is natuurazijn ook nog eens erg goedkoop. Een snel en goedkoop schoonmaakmiddel om je waterkoker mee te ontkalken dus! Oké, nu gaan we aan de slag om je waterkoker te ontkalken. 

Tip: ontkalk je waterkoker niet op een moment dat er bezoek komt, maar kies daar een rustig moment van de dag voor uit.

Stap 1. Waterkoker uitspoelen

Begin met het uitspoelen van je waterkoker met koud water met de deksel open. Zo zorg je ervoor dat de grote stukken kalk wegspoelen.

Stap 2. Het ontkalken kan beginnen

Natuurazijn is bij uitstek geschikt om je waterkoker mee te ontkalken. Vul je waterkoker met 250ml natuurazijn en vul aan met water. Breng het water aan de kook en laat het water vervolgens een half uurtje staan zodat het goed kan inwerken. Breng het daarna eventueel nog een keer aan de kook.

Stap 3. Waterkoker grondig uitspoelen

Ben je klaar? Giet het azijnmengsel uit de waterkoker. Spoel je waterkoker daarna nog een paar keer goed na met koud water en breng dit water ook aan de kook. Zo weet je zeker dat er geen azijnresten in je apparaat blijven. Anders smaakt je thee naar azijn! Nu je toch aan het schoonmaken bent, neem dan gelijk de buitenkant van de waterkoker ook even af met een doekje met schoonmaakmiddel. Zo ziet jouw waterkoker er weer als nieuw uit!

Waterkoker ontkalken met natuurazijn of schoonmaakazijn?

Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken om je waterkoker te ontkalken. Het grote verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat je natuurazijn kunt eten en schoonmaakazijn niet. Natuurazijn gebruik je bijvoorbeeld als basis voor de sladressing. Schoonmaakazijn bestaat uit twee tot drie keer zoveel azijnzuur als gewone natuurazijn. Daarom moet je schoonmaakazijn aanlengen met water als je het wil gebruiken om je waterkoker te ontkalken. Bekijk hier tips om je waterkoker te ontkalken met schoonmaakazijn.

Hoe vaak waterkoker ontkalken?

Hoe vaak je je waterkoker moet ontkalken, ligt aan de hardheid van het water in de regio waar je woont en hoe vaak je je waterkoker gebruikt. De beste tip is: kijk regelmatig in je waterkoker en kijk of er kalkaanslag ontstaat. Drijven er vlokken in je theeglas? Dan is het sowieso tijd om de waterkoker te ontkalken.

© 2022 Welke waterkoker kopen